Havadan Fotoğraf Çekimi Nedir?

insansız hava araçları ile gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerini tanımlar. İHA (Drone) sistemleri günümüz koşullarında çok yüksek kalitede fotoğraf çekimleri gerçekleştirebilmektedir.

Eskiden Havadan Fotoğraf Nasıl Çekiliyordu?

Havadan fotoğraf çeken ilk kuşlar.

İlk havadan fotoğraflar dediğimizde akla ”güvercin fotoğrafçılığı” gelir. Wikipediden çevirdiğimiz araştırma kaynağına göre bu konudan biraz bahsedelim.

Güvercinlere takılan kamera ile ilk hava çekimleri gerçekleştiriliyordu.

“Güvercin kamera” olarak adlandırılan bu canlı sistem sayesinde ilk hava fotoğrafçılığı yapılıyordu.

Muhtemelen Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman minyatür kameralı güvercin
Güvercin fotoğrafçılığı, 1907 yılında Alman eczacı Julius Neubronner tarafından düşünülen bir hava fotoğrafçılığı tekniğidir.

Alman güvercin kamera havadan fotoğraf çekiminin ilk mucidi patentli düşünce sahibi.

Posta güvercini olarak kullanılan bu güvercinler, gecikmeli çekim yapan minyatür kameraların takılabileceği bir alüminyum göğüs kemeri ile donatılmıştır.

Güvercinlerin gövdesine yerleştirilmek üzere tasarlanmış kamera sistemi.

Neubronner’ın güvercinli kamera düşüncesi Alman patent başvurusu ilk seferinde reddedildi. Ancak Aralık 1908’de bu güvercinler tarafından çekilen hava fotoğraflarının sonucunda doğrulanmış ve havadan çekildiğine dair ispatlanmış fotoğraflar ürettikten sonra patent verildi.

Güvercinle havadan çekimi tekniği 1909 Dresden Uluslararası Fotoğraf Sergisinde tanıtıldı ve Frankfurt Uluslararası Havacılık Fuarı’nda ve 1910 ve 1911 Paris Hava Şovların gösterisinde kartpostal olarak bazı görüntüler ile birlikte ilk havadan fotoğraf çekimlerinin satışı gerçekleşti.

Başlangıçta, havadan keşif için güvercin fotoğrafçılığının askeri potansiyeli ilginç görünüyordu. Birinci Dünya Savaşı’ndaki savaş alanlarının hava fotoğraflarını toplama testleri ümit verici sonuçlar verdi.

Güvercin gövdeleri için tasarlanan kamera taşıma sistemi.

Savaş sırasında havacılığın hızla mükemmelleşmesi nedeniyle güvercin fotoğrafçılığına (havadan fotoğraf) askeri alanda ilgi azaldı ve Neubronner bu deneylerini ve testlerini terk etti.

Fikir kısa bir süre 1930’larda İsviçreli bir saat üreticisi tarafından ve ayrıca Alman ve Fransız askerleri tarafından yeniden hayat geçirildi. Savaş güvercinleri olarak adlandırılan bu sistem II.Dünya Savaşı sırasında yaygın bir şekilde kullanılsa da, kuşların hava keşiflerine ne ölçüde katıldıkları ve ne kadar olumlu ne kadar olumsuz sonuç aldıkları istatistiksel açıdan belirsizdi.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) daha sonra casusluk güvercini fotoğrafçılığı için tasarlanmış pille çalışan bir kamera geliştirdi.

Güvercinle takılan bu kamara sistemi bir zamanlayıcı mekanizması ile çalışıyordu. Yeterince küçük ve hafif kameraların inşası ve gerekli yükleri taşımak için kuşların eğitimi ve taşınması, fotoğraflar çekilirken güvercinlerin konumu, yönü ve hızı üzerindeki sınırlı kontrol gibi önemli zorluklar çıkarıyordu.

2004 yılında British Broadcasting Corporation (BBC), canlı görüntüler elde etmek için şahinlere ve çakır kuşlarına bağlı minyatür televizyon kameralarını kullandı ve bugün bazı araştırmacılar, meraklılar ve sanatçılar benzer şekilde çeşitli hayvan türleriyle crittercam‘ler kullanarak su altında bile hayvan yaşam şekillerini gözlemleyip akademik makaleler hazırlıyorlar.

Son Teknoloji Havadan Fotoğraf Çekimleri Nasıl Yapılıyor?

Havadan fotoğraf çekimi son teknoloji fotoğraf çekimleri gerçekleştiren dronelar.

Freefly firması tarafından geliştirilen ALTA markası ile piyasaya sunulan 8 pervaneli insansız hava aracı.

Son teknoloji Hava Fotoğrafları ilgili hazırladığımız makaleye ”Havadan Fotoğraf” adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Extra:

Havadan Fotoğraf Çekimi Hizmetleri

havadan fotoğraf çekimi hizmetleri
havadan fotoğraf çekimi hizmetleri

İnsansız hava araçları (İHA) drone ile veya gerçek binek helikopter yada uçaklar ile havadan gerçekleştirilen fotoğraf çekim işlemi havadan çekim veya havadan fotoğraf çekimi olarak adlandırılır. Havadan çekim profesyonel veya amatör olarak kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Hava fotoğrafçılığında veya havadan çekilmiş görüntülerden bahsedildiğinde, gerçek binek bir uçaktan, gerçek helikopterden veya başka bir uçan nesneden fotoğrafların çekilmesidir. Hava fotoğrafçılığının gerçekleştirilmesi için belirli uçuş platformlarından yararlanılır.

Bu platformlar sabit kanatlı uçaklar, gerçek helikopterler, insansız hava araçları model helikopterler, model uçaklar insansız hava araçları (İHA’lar veya drone sistemleri), balonlar, zeplinler, roketler, güvercinler, uçurtmalar, paraşütler, bağımsız teleskop sistemleri ve özel uçan araçlara monte edilen kollar bulunur.

Takılı kameralar uzaktan veya otomatik olarak tetiklenebilir ve fotoğraf çekimi sağlanır. Elde tutulan DSLR makine ile gerçekleştirilen fotoğraflar bir fotoğrafçı tarafından çekilebilir.

Hava fotoğrafçılığı, bir veya daha fazla uçağın uçuştaki diğer uçakları takip eden ve fotoğraflayan takip uçakları helikopterleri olarak kullanıldığı havadan havaya fotoğrafçılık ile karıştırılmamalıdır.

Havadan Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Profesyonel Ticari Havadan Fotoğraf Çekimi

Amatör Bireysel Havadan Fotoğraf Çekimi

Havadan Fotoğraf ÇekimiFiyatları Nedir?

İlk Havadan Fotoğraf Çekimi Ne Zaman Yapıldı?

Hava fotoğrafçılığı ilk olarak Fransız fotoğrafçı ve baloncu “Nadar” olarak bilinen Gaspard-Félix Tournachon tarafından 1858’de Paris, Fransa’da gerçekleştirildi. Ancak, ürettiği fotoğraflar artık mevcut ve ulaşılabilir değil.

Bu nedenle hayatta kalan en eski hava fotoğrafı ‘Kartal ve Vahşi Kaz Görüyor Olarak Boston’ adını taşıyor. James Wallace Black ve Samuel Archer King tarafından 13 Ekim 1860’da çekilen film Boston’u 630m yükseklikten tasvir ediyor.

Shadbolt ilk balon tırmanışını 31 Mayıs 1882’de Alexandra Sarayı üzerinde yaptı. Kamerasını balon sepetinin dışına takabilmek için menteşeli bir plaka tasarladı ve kamerayı doğrudan aşağıya bakma da dahil olmak üzere herhangi bir açıda eğmesine izin verdi. (kamera hareket sistemlerinde TİLT hareketi olarak adlandırılır.)

1880’lerde çekilen aşağıdaki fotoğraf, dünyanın ilk gerçekten başarılı dikey ( Dikey havadan fotoğraflar mimaride ve sinema endüstrisinde Plönji olarak adlandırılır.) fotoğrafı olarak kabul edildi. Günümüze kadar dört milyondan fazla hava fotoğrafı mevcut.

Cecil Shadbolt’un havadan görünümü, Stonebridge Yolu, Stamford Tepesi ve Tottenham ve Hampstead Kavşağı Demiryolunun bir parçası olan Seven Sisters Curve’yi gösteriyor, 29 Mayıs 1882’de 2.000 fitten (610 metre irtifada) çekilmiş – Britanya Adaları’nda çekilmiş en eski hava fotoğraflarından biridir.


Uçurtma hava fotoğrafçılığına İngiliz meteorolog E.D. Archibald, 1882’de. Havadan fotoğraf çekmek için bir zamanlayıcı üzerinde kamerayı tetikleyici bir sistem kullandı. Aynı yıl Cecil Shadbolt dikey olarak aşağı bakan çekimler de dahil olmak üzere, bir gaz balonunun sepetinden fotoğraf çekmek için bir yöntem geliştirdi.

Stamford Tepesi üzerinde 2.000 fit (610 metre) yükseklikten çekilen görüntülerinden biri, Britanya Adaları’nda çekilmiş en eski hava fotoğrafıdır.Aynı görüntünün bir baskısı, 2,000 fit yüksekliğindeki Bir Balon Arabasından çekilmiş Anlık Harita Fotoğrafı, 1882 Fotoğraf Topluluğu sergisinde gösterildi.

Fransız Arthur Batut, 1888’de fotoğrafçılık için uçurtma kullanmaya başladı ve 1890’da yöntemleri üzerine bir kitap yazdı. [8] [9] Samuel Franklin Cody, gelişmiş ‘İnsan-kaldırıcı Savaş Uçurtması’nı geliştirdi ve yetenekleri ile İngiliz Savaş Ofisi’ni ilginç hale getirdi.

Uçurtma fotoğraf tekniğini kullanarak antika kartpostal. (yaklaşık 1911)
Havadan daha ağır bir uçağa monte edilmiş bir sinema kamerasının ilk kullanımı, 24 Nisan 1909’da Roma üzerinde 3:28 sessiz kısa film Wilbur Wright und seine Flugmaschine’de gerçekleşti.

Birinci Dünya Savaşında Havadan Fotoğraf Çekimi

gize piramit kompleksi havadan fotoğraf çekimi
gize piramit kompleksi havadan fotoğraf çekimi

21 Kasım 1904’te Eduard Spelterini‘nin (Eduard Spelterini, balon ve hava fotoğrafçılığında İsviçre’nin öncüsüdür.) balonundan fotoğraflanan Gize piramit kompleksi Keşif uçakları tarafından, düşman hareketlerini ve savunmalarını kaydetmek için kameralarla donatıldığından, savaş sırasında hava fotoğrafçılığının kullanımı hızla olgunlaştı.

Çatışmanın başlangıcında, hava fotoğrafçılığının faydası tam olarak takdir edilmedi, keşif havadan harita çizimi ile gerçekleştirildi ve savaşa faydası bu şekilde oldu.

Almanya 1913’te ilk hava kamerası olan Görz‘ü kabul etti. Fransızlar, keşif kameraları ile donatılmış birkaç Blériot (İngiliz Kanalını uçakla geçen ilk insan olan Fransız Louis Bleriot’un Calais’ten Dover’e olan uçuşu 37 dakika sürmüştür.

Bu uçuş onun tekkanatlı bir tasarımı olan Bleriot XI’i geliştirmesiyle gerçekleşti ve Kanalı geçerek London Daily Mail’den 1000 £’luk bir ödül kazanmıştır.)gözlem uçağı filosuyla savaşa başladı. Fransız Ordusu, rekor sürede saha komutanlarının ellerine donanımları ulaştırmak için prosedürler geliştirdi.

Frederick Charles Victor Laws, 1912’de Kraliyet Uçan Kolordusu’nun 1 Numaralı Filosu (daha sonra 1 Numaralı Filo RAF) ile hava fotoğrafçılığı deneylerine başladı. İngiliz zeplin Beta’dan fotoğraflar çekti.

% 60’lık bir örtüşme ile çekilen dikey fotoğrafların bir stereoskopta görüntülendiğinde stereoskopik bir etki yaratmak için kullanılabileceğini keşfetti, böylece kartografiye ve havadan elde edilen fotoğrafsal zekaya yardımcı olabilecek bir derinlik algısı yarattı.

Kraliyetde uçan kolordu keşif pilotları 1914’te gözlemlerini kaydetmek için kamera kullanmaya başladı ve 1915’teki Neuve Chapelle Muharebesi ile tüm Alman siperleri sistemi fotoğraflanmıştır. 1916’da Avusturya-Macaristan Monarşisi, harita yapımı için İtalya’nın üzerinde dikey kamera ekseninde hava fotoğraflarını çektirdi.

Bir Alman gözlem uçağı, Rumpler Taube. İlk amaca yönelik ve pratik hava kamerası, 1915’te Thornton-Pickard şirketinin yardımıyla Kaptan John Moore-Brabazon tarafından icat edildi ve hava fotoğrafçılığının verimliliğini büyük ölçüde artırdı.

Kamera uçağın zemin kısmına yerleştirildi ve aralıklarla pilot tarafından şatır butonu tetiklenebiliyordu. Moore-Brabazon ayrıca stereoskopik tekniklerin hava fotoğrafçılığına dahil edilmesine öncülük ederek, farklı açılardan çekilmiş fotoğrafları karşılaştırarak manzaradaki nesnelerin yüksekliğinin alan derinliği açısından fark edilmesini sağladı.

Birinci dünya savaşın sonunda, hava kameralarının boyutu ve odak gücü önemli ölçüde arttı ve temel askeri değerini kanıtladıkça giderek daha sık kullanılmaya başlandı. 1918’de her iki taraf da cephenin tamamını günde iki kez havadan fotoğraflıyordu ve çatışmanın başlangıcından bu yana yarım milyondan fazla fotoğraf çekildi.

Ocak 1918’de General Allenby, Filistin’deki 624 mil karelik (1.620 km2) bir alanı fotoğraflamak için 1. Filo AFC’den beş Avustralyalı pilotu Türk cephesinin haritalarını düzeltmek ve iyileştirmek için kullandı. Bu, haritacılık için büyük kullınım kolaylığı açısında öncü bir atakdı.

Teğmenler Leonard Taplin, Allan Runciman Brown, H. L. Fraser, Edward Patrick Kenny ve L. W. Rogers, Türk ön hatlarından 32 mil (51 km) derinliğe kadar uzanan bir kara bloğunu havadan fotoğrafladılar.

Ticari hava fotoğrafçılığı


Birleşik Krallık’taki ilk ticari hava fotoğrafçılığı şirketi, 1919’da Birinci Dünya Savaşı gazileri Francis Wills ve Claude Graham White tarafından kurulan Aerofilms Ltd idi. Şirket kısa süre sonra Afrika ve Asya’da ve Birleşik Krallık’ta büyük sözleşmelerle bir iş alanına girdi. Londra Flying School’un uçağını kullanarak Edgware’deki Stag Lane Aerodrome’dan operasyonlar başladı. Daha sonra, Aircraft Manufacturing Company (daha sonra De Havilland Aircraft Company) pilot girişimci Alan Cobham ile birlikte bir Airco DH.9’u kiraladı.

New York City 1932, Fairchild Aerial Surveys Inc.’in hava fotoğrafı.
1921’den itibaren Aerofilms, anket ve haritalama amacıyla dikey fotoğrafçılık yaptı. 1930’larda şirket, müşterileri arasında Ordnance Survey ile fotogrametri bilimine (hava fotoğraflarından haritalama) öncülük etti. 1920’de Avustralyalı Milton Kent, hava fotoğrafçılığı işinde Carl Zeiss AG’den satın aldığı yarım plaka eğik aero kamerayı kullanmaya başladı.

Hava fotoğrafçılığının ticari kullanımının bir başka başarılı öncüsü, yüksek irtifa hava araştırma görevleri için özel uçaklar geliştirmek ve inşa etmek için kendi uçak firması Fairchild Aircraft’ı kuran American Sherman Fairchild idi. 1935’te bir Fairchild hava araştırma uçağı, iki senkronize kamerayı birleştiren ve her bir kameranın on inçlik bir lensle beş altı inç lensi olan ve 23.000 fitten fotoğraflar çeken bir ünite taşıdı. Her fotoğraf iki yüz yirmi beş mil kareyi kaplıyordu. İlk hükümet sözleşmelerinden biri, toprak erozyonunu incelemek için New Mexico’ya yapılan bir hava araştırmasıydı. Bir yıl sonra, Fairchild, her pozlamada 30.000 fitten 600 mil kare fotoğraf çekebilen, tek bir ünitede dokuz lensli daha iyi bir yüksek irtifa kamerası tanıttı.

İkinci Dünya Savaşında Hava Fotoğrafçılığı

Sidney Cotton’un Lockheed 12A’sı, 1940’ta yüksek hızlı bir keşif uçuşu yaptı.
1939’da Sidney Cotton ve RAF’tan Uçan Subay Maurice Longbottom, havadan keşif yapmanın, tespit ve durdurmayı önlemek için hızlarını ve yüksek servis tavanını kullanan hızlı, küçük uçaklar için daha uygun bir görev olabileceğini öne süren ilk kişiler arasındaydı. Hızlı, yüksekten uçan uçaklar tarafından gerçekleştirilen modern keşif görevleri ile bu şimdi açık görünse de, o zamanlar radikal bir düşünceydi.

Spitfires’ın silahları ve telsizleri çıkarılıp fazladan yakıt ve kameralarla değiştirilerek kullanılmasını önerdiler. Bu, Spitfire PR varyantlarının geliştirilmesine yol açtı. Spitfires keşif rollerinde son derece başarılı olduklarını kanıtladı ve bu amaç için özel olarak inşa edilmiş birçok varyant vardı. Başlangıçta, daha sonra 1 Numaralı Fotoğraf Keşif Birimi (PRU) ile hizmet ettiler. 1928’de RAF, hava kamerası için elektrikli bir ısıtma sistemi geliştirdi. Bu, keşif uçağının kamera parçaları donmadan çok yüksek irtifalardan fotoğraf çekmesini sağladı. RAF Medmenham’a dayanan bu tür fotoğrafların toplanması ve yorumlanması önemli bir girişim haline geldi.

Cotton’un hava fotoğrafları zamanlarının çok ilerisindeydi. 1 PRU’nun diğer üyeleriyle birlikte, birçok önemli askeri ve istihbarat hedefinin yerini ortaya çıkarmada etkili olan yüksek irtifa, yüksek hızlı stereoskopik fotoğrafçılık tekniklerine öncülük etti. R.V.’ye göre Jones, fotoğraflar hem V-1 uçan bomba hem de V-2 roketinin boyutunu ve karakteristik fırlatma mekanizmalarını belirlemek için kullanıldı. Cotton ayrıca bir prototip uzmanı keşif uçağı ve fotoğraf ekipmanının daha fazla iyileştirilmesi gibi fikirler üzerinde çalıştı. Zirvede, İngilizler günde 100’den fazla keşif uçuşu yaptı ve yorumlanacak günde 50.000 görüntü elde etti. Diğer ülkeler de benzer çabalar gösterdi.

Havadan Fotoğraf Çekimi Nerelerde Kullanılır?


Hava fotoğraflarını aşağıdakiler dahil birçok farklı şekilde tercih edebilirsiniz.

Yerel tarih – bir köy, kasaba veya şehrin zaman içinde nasıl geliştiğini görün
Aile geçmişi – sokak çoktan yıkılmış olsa bile atalarınızın bir zamanlar nerede yaşadığını görebilirsiniz.
Arkeolojik araştırma – bugün görülemeyen özellikleri belirlemek için mahsul izlerini, toprak izlerini ve toprak çalışmalarını inceleyin
Masa başı değerlendirmeler – erken tarımın izlerinden madencilik ve ağır sanayiye kadar önceki arazi kullanımını belirleyin
Sınır anlaşmazlıkları ve diğer yasal sorunlar – tarihi hava fotoğrafları sorunların çözülmesine yardımcı olabilir

Kaynaklar

Havadan fotoğraf çekimi yazımızı hazırlarken aşağıdaki resmi ve resmi olmayan kaynaklardan yararlanarak derledik. Hava fotoğrafı ile ilgili derlemiş olduğumuz bu yazımızın havadan fotoğraf çekimi hizmet alımı ile ilgilenen bireysel veya kurumsal firmalara faydalı olacağını düşünerek bu yazıyı hazırladık. Aşağıda yararlandığımız tüm kaynakların link bağlantısına ulaşabilir ve daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Diğer bağlantıları